Hovership MHQ2, 3D nyomtatható drón

Csináldmagad drónváz?

A 3D nyomtatással foglalkozó közösség aktív résztvevői nehezen kerülhetik el a 3D nyomtatható kvadkopterek számtalan szórakoztató és jól kinéző terveit, de nem is meglepő, hogy ennyire népszerűek. Mi lehet annál szórakoztatóbb, mint meghódítani az eget valamivel, amit magunk készítettünk?

Az összes terv közül, amit az elmúlt hónapokban láthattunk, a 3D nyomtatható MHQ Quadcopter az egyik legérdekesebb kezdeményezés, köszönhetően a letisztult nonszenszmentes és moduláris lehetőségeinek. Az építmény mögött álló lángelme Steve, aki többek között a Hovership.com boltot és blogot alapította ez alkalomból. Ha valaki még nem ismerné őket, ez egy olyan cég, aki alkatrészeket és kiegészítőket tervez és gyárt le különféle rádióvezérelt helikopterek számára. Célcsoportjuk a lelkes “csináldmagad”-erek, akik olcsó, mégis kimagaslóan jó terveket keresnek. Számtalan leírást kínűlnak, melyek segítségével megépíthetjük saját “kopterünket”, mint trikopter, kvadkopter, hexakopter és oktokopter.

mhq-shares-updated-designs-for-3d-printable-quadcopter-frame-5

v2.0

A 2014 szeptemberi első megjelenése óta, több alkalommal frissültek az immáron MHQ2 Quadcopter névre hallgató váz tervei. “Az eredeti MHQ váz sikerére építve, javítottuk a váz funkcionalitását, tartósságát és stabilitását. Az MHQ2 váz az MHQ váz karjait és szerelékeit használja, valamint további 4 db 18mm-es csavar és 4x önzáró anya,” írják weboldalukon.

A frissítés kulcspontjai egy újratervezett váz, ami nagyobb stabilitást kínál a levegőben, egy hatékonyabb dizájn, amelyben a kamera és az akkumulátor a kedvezőbb súlypont-viszonyok miatt mélyebbre kerül, egy továbbfejlesztett lábazat és rengeteg moduláris lehetőség. Ezek közül, például rögzítési opciók SMA hosszabbító kábelek számára, GoPro és Mobius kamerák felszerelhetősége és rezgéscsökkentő gumibakok. A legfontosabb, talán az, hogy az új váz nagyobb védelmet nyújt a vezérlőelektronika számára ütközés, lezuhanás esetén (ami valljuk be előbb vagy utóbb mindenkivel megesik).

mhq-shares-updated-designs-for-3d-printable-quadcopter-frame-4

Kétféle képpen juthatunk hozzá ehhez a frissített változathoz. Az első lehetőség, hogy a szükséges STL fájlokat letöltjük egyenesen a Thingiverse-ről itt. Azonban egy viszonylag nagy 200 x 200 mm-es nyomtatólapra lesz szükségünk, ha ki akarjuk ezeket nyomtatni, azt is úgy, hogy a legnagyobb darab 45 fokban elforgatva fér csak el. A karokat és a leszállóművet legalább 75% kitöltöttséggel (két vagy három fallal) kell kinyomtatni, míg a lapokat elegendő 40% kitöltöttséggel (szintén két vagy három fallal) kinyomtatni.

Alternatív megoldásként a teljes kit hamarosan megvásárolható lesz nálunk is, vagy a Hovership weboldalán, ami tartalmazza a vázat, a csavarokat és minden apróságot, ami az összeszerelés során kell, kedvező áron. Természetesen külön meg kell így is venni a motorokat, akkumulátort, repülésirányítót, vevőt és a kamerát, de ezek szintén elérhetőek boltunkban is.

mhq-shares-updated-designs-for-3d-printable-quadcopter-frame-3

Javasolt felszereltség

Attól függően, hogy mennyire mozgunk otthonosan a 3D nyomtatott kvadkopterek világában, az alábbi összeállításokat javasoljuk:

  • kezdő pilóták,  könnyű – Mobius vagy annál kisebb – kamerával:
    1804-2204 méretű 2300KV motorok, 3 cellás (3S) 1300 mAh LiPo akkumulátor, 5″ propellerekkel
  • haladó pilóták GoPro vagy hasonló akciókamerával:
    2204 méretű 2300KV motorok, 3 cellás (3S) 1300 mAh LiPo akkumulátor, 6″ propellerekkel
  • gyakorlott pilóták GoPro vagy kisebb kamerával:
    2204 1960KV motorok, 4 cellás (4S) 1300 mAh LiPo akkumulátor, 5-6″ propellerekkel

Az építés maga egyszerű és adja magát még a kevésbé gyakorlottak számára is, de azért nem árt némi gyakorlat a forrasztások és szigetelések terén, hogy építményünk üzembiztos és hosszú életű legyen.

Tervezünk “kulcsrakész”, ún. Bind-N-Fly változatokat is értékesíteni ebből a típusból. Írjon nekünk, amennyiben ilyen igénye lenne!

A kész felépítmény akció közben megleshető itt:

Gabriel

Gabriel 1984 óta foglalkozik modellrepülők építésével, robbanómotorostól a mai elektromos hajtásúakig. Hosszabb szünet után, nemrég kezdett el kvadkopterek építésével foglalkozni és ez az új irány szinte azonnal beszippantotta. Ebből a lelkesedésből és a hobbi szeretetéből szeretne olvasóinknak minél többet továbbadni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.